Quinoa to nowe jedzenie ludzi. Jest to ziarno i jest najczęściej używane jako dodatek do dań. Jeśli szukasz jakichś smacznych i zdrowych przepisów to quinoa jest dla Ciebie najlepszą opcją.
Pozwól mi podzielić się z tobą kilkoma przepisami, które pomogą ci cieszyć się dobrocią quinoa.
Sałatka z quinoa z warzywami i kurczakiem
Składniki:
1 filiżanka quinoa
2 filiżanki pokrojonych w kostkę pomidorów
2 duże marchewki, rozdrobnione
½ filiżanki pokrojonego w kostkę ogórka
½ filiżanki posiekanej cebuli
1 filiżanka startej marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól i pieprz
Dla dressingu:
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka musztardy Dijon
¼ szklanki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Kroki:
Namocz quinoa w wodzie przez 15 do 20 minut.
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cebulę i marchewkę przez 2 do 3 minut.
Dodaj czosnek i gotuj przez kolejną minutę.
Następnie dodaj pomidory, oregano i ugotowaną quinoa.
Przykryj i gotuj przez 10 do 12 minut.
W międzyczasie wymieszaj sok z limonki i musztardę Dijon i dobrze wymieszaj.
Gdy quinoa będzie już gotowa, przesyp ją do miski i dodaj sok z cytryny.
Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj sałatkę i podawaj.
Tropikalna sałatka z quinoa i soczewicy
Składniki:
½ filiżanki niegotowanej czerwonej soczewicy
1 filiżanka ugotowanej quinoa
½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
½ filiżanki pokrojonej w kostkę papryki
½ filiżanki pokrojonych w kostkę ogórków
½ szklanki pokrojonej w kostkę zielonej cebuli
2 ząbki czosnku, mielone
½ łyżeczki oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
¼ szklanki oliwy z oliwek
Sól
Dla dressingu:
1/3 filiżanki octu jabłkowego z cydru
1/3 szklanki wody
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Kroki:
Ugotuj quinoa w rondlu i przepłucz pod zimną wodą.
Umieść quinoa w misce.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż cebulę, czosnek i paprykę przez 2 do 3 minut.
Dodać soczewicę, kolendrę i pomidory.
Wymieszać i gotować przez minutę.
Zalać mieszanką quinoa i dodać zioła, sól i pieprz.
Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
W międzyczasie wymieszaj składniki dressingu i dobrze wymieszaj.
Wrzucić sałatkę i podawać.
Zielona quinoa
Składniki:
1 filiżanka niegotowanej quinoa
2 filiżanki świeżych liści szpinaku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka soli
Czarny pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny